Tegenwoordig valt in de winter vaker regen dan sneeuw. Voor bestuurders vormen deze omstandigheden vaak een uitdaging op de weg. De sleutel tot een veilige rit in deze winterse omstandigheden? Dit artikel biedt een handige gids over wat je moet weten bij de aanschaf en het gebruik van winterbanden, zodat je veilig en ontspannen kunt rijden in Nederland of zelfs naar een afgelegen skioord. De veiligste keuze is winterbanden in de winter, en zomerbanden in de zomer.
Het Belang van de Juiste Banden
Het type banden dat je kiest, is cruciaal voor je veiligheid en die van andere weggebruikers. Zomerbanden kunnen niet alleen een gevaar vormen op besneeuwde wegen, maar zijn in veel gevallen ook niet toegestaan. Om het risico van ongelukken te minimaliseren, moeten automobilisten winterbanden gebruiken wanneer er een sneeuwbedekking is. Bij de aankoop van een nieuwe set winterbanden is het belangrijk om op het EU-bandenlabel te letten, dat sinds 2012 verplicht is. Dit autobanden label bevat informatie over de fabrikant, de bandenmaat, de belastingsindex, de snelheidsindex en de prestaties in drie categorieën: rolweerstand, remeigenschappen op nat wegdek en extern weggeluid.
Rolweerstand en Brandstofverbruik
De rolweerstand zoals aangegeven op het EU-label heeft invloed op je brandstofverbruik. Banden zijn gelabeld van klasse A (zeer goed) tot E (slecht). Er is een geschat brandstofbesparingspotentieel van 7,5% tussen klasse A en klasse G, wat kan neerkomen op ongeveer 0,5 liter minder brandstof per 100 kilometer. Dit maakt het extra belangrijk om winterbanden aan te schaffen met een goede rolweerstand.
Remeigenschappen op Nat Wegdek
Naast rolweerstand zijn de remeigenschappen van cruciaal belang, vooral in de winter wanneer de wegen vaak vochtig zijn. Banden worden ingedeeld van klasse A tot E op basis van grip tijdens noodstops. Het verschil in remweg tussen deze klassen kan gevaarlijk groot zijn. Voor een auto die 100 km/u rijdt, kan de remweg met winterbanden van klasse E tot maar liefst 28 meter langer zijn in vergelijking met een band van klasse A.
Geluidsniveau
Het externe rijgeluid van de banden wordt ook vermeld op het EU-label en geeft aan of de banden voldoen aan de geluidsnormen. Dit is een ander aspect om in gedachten te houden bij de aanschaf van nieuwe banden.
Winterbanden versus All-Seasonbanden
Bij het kiezen van de juiste banden zijn veel bestuurders in de war over de verschillen tussen winterbanden en all-seasonbanden. Winterbanden bieden de beste prestaties onder winterse omstandigheden, maar all-seasonbanden kunnen ook nuttig zijn. Deze banden zijn speciaal ontworpen om onder een breed scala aan weersomstandigheden te presteren. Echter, ze zijn niet zo effectief als winterbanden in extreme winterse omstandigheden.
Bestuurders moeten ervoor zorgen dat all-seasonbanden voldoen aan bepaalde normen. Ze moeten zowel het Mud + Snow symbool (aangegeven als M+S) als het Alpine-symbool (aangegeven als een sneeuwvlok in een berg) hebben om veilig te zijn voor gebruik in de winter. Het simpelweg hebben van het M&S-symbool is niet genoeg, vooral voor verdediging bij verzekeringsclaims in geval van ongevallen.
Prijzen van Winterbanden
Winterbanden kunnen eenvoudig worden ingedeeld in drie prijssegmenten: premium, kwaliteit en budget. Premiumbanden van bekende fabrikanten zoals Pirelli, Michelin en Bridgestone beginnen rond de 280 euro. Kwaliteitsbanden van merken zoals Dunlop of Hankook kosten tussen de 200 en 320 euro voor een set van vier. Budgetbanden zijn goedkoper, met prijzen variërend van 160 tot 280 euro, maar komen vaak uit Azië en vereisen soms extra aandacht bij de houdbaarheid en prestaties.
Ondanks de prijs, is het belangrijk om in gedachten te houden dat winterbanden niet in de zomer gebruikt moeten worden. De rubbersamenstellingen zijn niet ontworpen voor hogere temperaturen en kunnen leiden tot een dramatische afname van prestaties en grip op warme dagen.z
Wanneer Winterbanden Monteren?
Er is geen officiële deadline in Duitsland voor wanneer winterbanden gemonteerd moeten worden, maar de veelgebruikte regel “O tot O” (oktober tot Pasen) biedt een nuttige richtlijn. In bergachtige gebieden kunnen winterse omstandigheden zelfs al vroeg in de herfst opduiken. Kijk ook naar de regelgeving in buurlanden, zoals Oostenrijk, waar winterbanden verplicht zijn van november tot half april.
Regelgeving m.b.t. Winterbanden in Europa
In Duitsland is er een situatiegebonden winterbandenplicht. Dit betekent dat chauffeurs niet verplicht zijn om winterbanden te monteren, tenzij de wegomstandigheden dat vereisen. Wanneer er sneeuw of ijzel ligt, is het verplicht om winterbanden te hebben om boetes en mogelijke ongelukken te voorkomen.
In andere Europese landen, zoals Oostenrijk, zijn er striktere regels waar winterbanden verplicht zijn op winterse wegen van 1 november tot 15 april. Turisten die in dit tijdsbestek zonder winterbanden worden betrapt, kunnen met hoge boetes worden geconfronteerd.
De Profiel Diepte van Winterbanden
Een ander belangrijk aspect van winterbanden is de profieldiepte. Nieuwe winterbanden hebben normaal gesproken een diepte van 9 mm voor optimale grip. In Duitsland moeten banden worden vervangen wanneer de profieldiepte 1,6 mm bereikt. Voor maximale veiligheid wordt echter aanbevolen om winterbanden met een profieldiepte van minimaal 4 mm aan te schaffen.
Met een duimstok of een muntje kun je de profieldiepte meten. Als het gouden randje van een euro munt op de rubberen blokken uitsteekt, is de profieldiepte minder dan vereist.
Zelf Winterbanden Verwisselen of Niet?
Bestuurders hebben de optie om zelf winterbanden te verwisselen of dit over te laten aan een gespecialiseerde garage. Zelf verwisselen vereist gereedschap en een vlakke ondergrond, dus als je hier niet zeker van bent, kun je beter deskundige hulp inschakelen.
Naast de bandenwisseling bieden veel garages ook balanceringsdiensten en opslagopties voor extra zomer- of winterbanden aan. De kosten voor bandenwissel en balanceren variëren, maar liggen meestal tussen de 10 en 40 euro afhankelijk van de garage en locatie.
Veelgestelde Vragen over Winterbanden
Zijn winterbanden verplicht?
Ja, in Duitsland zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden, anders riskeren bestuurders boetes.
Hoeveel kosten winterbanden?
Ze variëren van 160 tot 480 euro afhankelijk van het segment en de fabrikant.
Wat maakt een goede winterband?
Kies banden met het 3PMSF-symbool voor de beste prestaties in de sneeuw.
Kunnen winterbanden ook in de zomer worden gebruikt?
Technisch gezien ja, maar het wordt sterk afgeraden vanwege het verhoogde risico op ongelukken en slijtage.
Kies verstandig en zorg ervoor dat je goed voorbereid de winter ingaat!
Heb je vragen over je airco?
Bel 076 – 58 762 39, stuur een Whatsapp naar 06-23 57 0 684 of email naar contact@autobedrijfbroeders.nl.